Kun je Bourgondiër zijn én ketogeen eten?

Laatst zat ik aan tafel met een vriendin. Ze nam een hap van haar pasta en zei met volle overtuiging: “Ik zou echt nooit keto kunnen doen, hoor. Ik ben een echte Bourgondiër.” Ik nam een hap van mijn ribeye, trok een wenkbrauw op en vroeg: “Dus… Bourgondiër zijn betekent dat je jezelf moet volstoppen met suiker en brood? Interessant.”


Want serieus, sinds wanneer kun je geen Bourgondiër zijn als je ketogeen eet? Bourgondiër zijn draait toch om genieten van goed eten? Laat me je vertellen: ik geniet als geen ander. Alleen kies ik ervoor om mijn bloedsuikerspiegel niet mee te nemen op een achtbaanrit.


Sinds ik ketogeen eet, heb ik iets gewonnen wat geen taart ooit kan evenaren: stabiliteit. 

Geen pieken, geen dalen, geen suikerdip waarin ik iedereen wil slaan. En dat is niet alleen happiness voor nu, maar ook voor later. Want geloof me, met stabiele bloedsuikers kun je de hele wereld aan, inclusief vervelende collega’s en de belastingaangifte. 🙄 


Volgens de wereld mag je als persoon met type 1 diabetes “gewoon alles eten”. Taart, pizza, snoep – pak het allemaal maar, zolang je maar insuline spuit. Maar laat me dit even rechtzetten: dat is net zo logisch als tegen iemand met een pinda-allergie zeggen: “Hier, neem die pinda, we hebben een epipen, joh.” (vergeef me de vergelijking) 


Het punt is: normaal is niet altijd gezond. Normaal heeft ons 10 miljoen chronisch zieken opgeleverd. Dus als normaal betekent dat ik me suf eet aan taart en daarna in een suikercoma beland, dan zeg ik: doei normaal.


Ik noem dit de Mythe van normaal. (daar is trouwens een heel goed boek over geschreven door Gabor Maté, een aanrader)


En trouwens, kunnen we ophouden met ketogeen eten een dieet noemen? Dit is geen crashdieet of een modegril. Dit is hoe we als mensen eeuwenlang aten, lang voordat suiker ons beste vriend en grootste vijand werd. Het is alsof je zegt dat een chimpansee op dieet is omdat hij geen croissant eet. 


Nee, hij eet gewoon wat zijn lichaam nodig heeft. Dus laten we dat voorbeeld volgen, oké?


Kijk, ik ben nog steeds Bourgondiër. Ik geniet van elke maaltijd, van verse ingrediënten en goed gezelschap. Maar nu doe ik dat zonder dat mijn bloedsuikers daarna een feestje vieren waar ik niet voor ben uitgenodigd. 


En weet je wat? Het voelt geweldig. Geen suikermist in mijn hoofd, geen energiedips, alleen maar helderheid en kracht.


Dus ja, je kunt Bourgondiër zijn én ketogeen eten. Het ene sluit het andere niet uit. Sterker nog, ik durf te zeggen dat ik nu meer geniet dan ooit. Want ik voed mijn lichaam in plaats van het te belasten. En dat is pas écht genieten.


Ben jij klaar om de mythe van normaal door te prikken? Ik help je graag om jouw Bourgondische leven te herontdekken – zonder de bloedsuikerdrama’s. 


Cheers, op jouw mooiste leven met type 1! 🥂